• Hovorme o jedle
          • Hovorme o jedle

          • V týchto dňoch prebiehal XI. ročník týždňa HOVORME O JEDLE. Aj naši žiaci z 1. stupňa sa v dňoch 16. októbra 202320. októbra 2023 zapojili do aktivít spojených s osvetou v oblasti zdravého stravovania a neplytvania potravinami.

            Heslo: “Jeme preto, aby sme žili a nežijeme preto, aby sme jedli“ si žiaci uvedomovali v denných aktivitách, ktoré im pomohli pochopiť dôležitosť zdravého a pravidelného stravovania.

            pondelok sme prišli oblečení v žltej farbe a vzdali úctu chlebu, na ktorý treba ťažko pracovať. Spoznali sme dlhú  cestu zrnka ku chlebu. Ochutnali sme rôzne pekárenské dobroty a vysvetlili sme si dôležitosť chleba v ľudskom živote.

            utorok sme boli oblečení v červenej farbe ako zrelé jabĺčka. Vitamíny, vitamíny a zase vitamíny. To je ovocie a zelenina. Bez nich by sme boli stále nachladení a trápila by nás chrípka. Ochutnali sme jabĺčka, hrušky, slivky ale aj papriku či paradajku. Vyrobili sme jabĺčkové pohľadnice, portréty z ovocia a zeleniny a ochutnali aj chutné šaláty, či výborné jablkové koláče.

            stredu sme boli v bielom ako sneh alebo ako mlieko? Pravdaže ako mlieko. Dôležitá potravina. Najmä pre deti. Vedeli ste, že máte zjesť tri porcie mliečnych výrobkov denne? Kravička, kozička, či ovečka. Všetky nám dávajú mlieko, aby sme mali zdravé kosti a zuby. Ochutnali sme syrové korbáčiky, dezerty , či výborné jogurty. Štvrtáci sa na slovenskom jazyku dozvedeli, čo je to pasterizácia – tepelná úprava tekutých nápojov. Nakreslili sme si kravičky aj ovečky. A aby si dobre spal, daj si večer pohár mlieka s medom.

            Vo štvrtok sme boli zelení. Ako fazuľa alebo hrach. Sú to strukoviny. A hovorili sme aj o mäse a mäsových výrobkoch. Zistili sme, že musíme pozorne čítať informácie na obale mäsových výrobkov. Dozvedeli sme sa, že ak niekto nemá rád mäso, môže ho nahradiť strukovinami. Vyplnili sme tajničky, povedali sme si o malých lokálnych farmách, kde je o zvieratká dobre postarané.

            Priniesli sme si recepty a určite niektoré aj doma vyskúšame.

            Záver týždňa patril hnedej farbe, tukom, cukrom a soli. A strave, ktorej sa máme vyhýbať, keď chceme byť zdraví. Soľ nad zlato. Platí to aj dnes, ale s mierou. Cukor lahodí tvojmu jazýčku, ale nie zubom a telu. Jedz ich striedmo a uvážlivo.

            A nakoniec: NEPLYTVAJ POTRAVINAMI! Kúp si len toľko koľko ozaj zješ.  Viac sa hýb, jedz veľa ovocia a zeleniny, dodržiavaj pitný režim.

                                               A pamätaj! Jedlo nepatrí do koša!

                                            Prajeme šťastnú cestu ku zdraviu!

                                                     Pani učiteľky 1. stupňa

            Do fotogalérie Pondelok - Rozprávajme sa o jedle - chlieb

            Do fotogalérie Utorok - Jabĺčkový deň

            Do fotogalérie Streda - Mlieko a mliečne výrobky

            Do fotogalérie Štvrtok - Mäso, mäsové výrobky, strukoviny

            Do fotogalérie Piatok - Tuky, cukry, soľ

        • ŠKD - Naša RECYKNIHA
          • ŠKD - Naša RECYKNIHA

          • Tento týždeň sme trochu "knihomolili". Žiaci postupne čítali triede poučné príbehy zo života detí a pritom čerpali inšpiráciu na vlastnú knihu. Vyhral snový námet jednej zo štvrtáčok. Výroba knihy vyvrcholila na Medzinárodný deň stromov. Jej strany sú recyklované 30 ročné zošity a papier na väzbu sme si dokonca sami vyrobili z obalov na vajíčka a toaletných roliek.

            Do fotogalérie ŠKD - Naša Recykniha

        • Pasovačka I.B
          • Pasovačka I.B

          • Prvé dni u prvákov

            Ani sme sa nenazdali a prvý školský mesiac, september, je za nami. Prváčikovia si pomaly zvykali na nové prostredie, zvonenie na hodiny i prestávky a na svoje pani učiteľky. Stať sa prvákom je veľká vec. Je to cesta spoznávania nových kamarátov, plnenia úloh, dodržiavania pravidiel, získavania nových poznatkov i zážitkov. A čo všetko sa doteraz naučili? Spoznávať veľké tlačené písmená, rozdeľovať slová na slabiky, slabiky na hlásky, určovať prvé písmenko v slovách, písať prípravné čiary, počítať do 5, spievať nové pesničky, recitovať básničky a športovať. Želáme Vám milí prváci, aby ste boli aj naďalej takí šikovní a bystrí, aby sa Vám v práci darilo.

            Vaše p. učiteľky Mgr. Zuzana Tomčíková a Mgr. Eva Boriková

            Do fotogalérie Pasovanie prvákov

            video - 

            https://www.youtube.com/watch?v=LJAS8JazHYU&ab_channel=Z%C5%A0%2CHlavn%C3%A15%2CDru%C5%BEstevn%C3%A1priHorn%C3%A1de

        • Chrípková sezóna
          • Chrípková sezóna

          • V pondelok 16. októbra 2023 sme sa cez školský rozhlas prihovárali žiakom ohľadom prevencie a príznakov chrípky. Chrípková sezóna nás sprevádza každý rok s rôznou intenzitou. Chrípka je infekcia, nákazlivá choroba, ktorú spôsobuje vírus. Mnoho ľudí si zamieňa prechladnutie s chrípkou. Obidve ochorenia netreba podceňovať, preto je potrebné dodržiavať preventívne opatrenia.

        • Návšteva škôlkarov z Družstevnej pri Hornáde
          • Návšteva škôlkarov z Družstevnej pri Hornáde

          • V piatok 13. októbra 2023 sme mali milú návštevu - prišli k nám škôlkari. Na školskej chodbe si pozreli našu výstavu jesenných plodov a košíkov a potom nám darovali záložky do kníh. Spolupracujú s nami na projekte Záložky do knihy. Musíme ich pochváliť za vynaloženú snahu, vytvorili krásne záložky, ktoré určite potešia našu partnerskú Základnú školu v Bratislave – mestská časť Lamač, s ktorou si záložky vymieňame. Milí naši škôlkari, ešte raz ďakujeme.

            Do fotogalérie Návšteva škôlkarov z Družstevnej pri Hornáde

        • Testovanie pohybových predpokladov
          • Testovanie pohybových predpokladov

          • Žiaci našej školy prvého a tretieho ročníka sa zúčastnili testovania pohybových predpokladov, ktoré slúži ako dôležitá informácia pri nasmerovaní detí tam, kde môžu tieto svoje predpoklady uplatniť.

            Testovanie pozostávalo z batérie desiatich testov, ktoré deti zvládli na výbornú, k čomu im srdečne gratulujeme.

            Do fotogalérie Testovanie pohybových predpokladov

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Zbiera sa od 16. októbra 2023 do 6. novembra 2023, papier - kancelársky, novinový, zošity a knihy (bez tvrdých obalov), letáky. Nezbiera sa kartón. Papier zviazať motúzom alebo prelepiť lepiacou páskou. Nebaliť do igelitových tašiek!!! Pri odovzdávaní papiera (vážení) je potrebné nahlásiť MENO a TRIEDU

            Zodpovedná osoba: školník Anton Bartkovský,

            Miesto preberania: vrátnica ZŠ. 

        • ŠKD - duševné zdravie
          • ŠKD - duševné zdravie

          • Uplynulý týždeň sa celý niesol v znamení zdravia - najmä toho duševného. So štvrtákmi sme na Deň proti depresii hľadali recept na občas všade prítomný smútok. V Deň proti bolesti sme prišli na tajomstvo, k čomu táto evolučná výhoda slúži a že každý ju, podobne ako obraz sveta naokolo, vníma subjektívne. Spolu sme vytvorili akúsi mozaiku a na nej si princíp individuálneho vnímania vysvetlili. Oboznámili sme sa s pozitívnymi účinkami potravín na fungovanie konkrétnych orgánov v tele a naozaj veľa sme sa rozprávali a hýbali.

            Do fotogalérie ŠKD - duševné zdravie

        • ŠKD - Dobrý skutok pre Centrum pre deti a rodinu - Zem detí
          • ŠKD - Dobrý skutok pre Centrum pre deti a rodinu - Zem detí

          • Dňa 3. októbra 2023 sme v našom školskom klube zorganizovali zbierku kníh a hračiek pre detičky, ktoré také šťastie nemajú, že im je všetko dožičené. V školskom klube sa učíme, že si pomáhať treba a treba robiť dobré skutky. Aj malými krokmi dokážeme veľké skutky, v núdzi spoznáš priateľa. Ďakujeme pani R.Štofkovej pracovníčke Centra pre deti a rodinu - ZEM DETÍ a aj všetkým deťom a rodičom ktorí sa do akcie zapojili. Pozrite na ich šťastné tváre aspoň cez fotografie.

            Do fotogalérie ŠKD - Dobrý skutok pre Centrum pre deti a rodinu - Zem detí

            vych.Grundmann

        • Výskum riešenia testov z matematiky u žiakov 9. ročníka ZŠ
          • Výskum riešenia testov z matematiky u žiakov 9. ročníka ZŠ

          • Naša škola sa zapojila do projektu Výskum riešenia testov z matematiky u žiakov 9. ročníka ZŠ, ktorý realizuje Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Košiciach; Národný inštitút vzdelávania a mládeže Bratislava; Durham University, School of Education.

            Cieľom výskumu je preskúmať, ako súvisí štruktúra testu z matematiky s akademickými ašpiráciami žiakov a žiačok. Identifikovať, ktoré typy matematických úloh robia žiakom a žiačkam najväčšie problémy. 

            Do fotogalérie Výskum riešenia testov z matematiky u žiakov 9. ročníka ZŠ

        • ŠKD - Pagaštan konský
          • ŠKD - Pagaštan konský

          • Pagaštan konský nielenže zdobí školskú jesennú výstavu, ale poskytol nám materiál aj na prípravu najprírodnejšieho pracieho gélu. Jeho plody totiž obsahujú saponíny. Nakrájané gaštany deti svorne lúpali, zalievali, mixovali, pasírovali, v kuchyni sa zvŕtali dievčatá aj chlapci. Kto chcel, odlial si a zobral domov vyskúšať - ideálne na ručné prepratie bežnej bielizne alebo umývanie riadu.

            Do fotogalérie ŠKD - Pagaštan konský 

        • ŠKD - Srdiečka úcty
          • ŠKD - Srdiečka úcty

          • Minulotýždňový Deň obetí Dukly, Deň starých rodičov a Svetový deň úsmevu sme spojili do výroby usmievavých Srdiečok úcty. Deti ich mohli v nedeľu podarovať starým alebo dokonca prastarým rodičom, z ktorých sa niektorí narodili počas vojny.

            Do fotogalérie ŠKD - Srdiečka úcty

        • September v ŠKD
          • September v ŠKD

          • V mesiaci september si prváci v Škd zaspomínali na preteky Okolo Slovenska, pripravili šarkanov na jeseň a na Deň mlieka si z kelímkov od jogurtu vyrobili veselé kravičky. Z papiera si vyrobili farebných knihomoľov.

            Do fotogalérie September v ŠKD

        • Zapojili sme sa do nového ENVIRONMENTÁLNEHO vzdelávacieho programu
          • Zapojili sme sa do nového ENVIRONMENTÁLNEHO vzdelávacieho programu

          • Naša škola nadviazala spoluprácu s OZ River&Mountain, ktoré svojou činnosťou prispieva k ponuke voľnočasových aktivít pre deti, mládež a dospelých, podieľa sa na vytváraní možností pre rozvoj outdoorových aktivít na Slovensku, rozvíja cestovný ruch a svojimi aktivitami prispieva k ochrane životného prostredia.

            Lektory z tohto združenia organizujú s dobrovoľníkmi z našej školy vzdelávací program Hornád Gree Day Education, ktorý  je súčasťou cezhraničného projektu INTEREG SK-HU“REJOICE“

            Cieľom tohto programu je:

            •  spoznať prakticky na terénnych vychádzkach zákutia rieky Hornád so skúsenými lektormi z UPJŠ a zo štátnej ochrany prírody, čomu predchádzalo aj vzdelávanie učiteľov o faune a flóre
            • Získať vzťah k tomuto územiu
            • Monitorovať odpad a nelegálne skládky
            • Zúčastniť sa brigády na čistenie brehov

            Za odmenu mali možnosť účastníci programu bezplatne absolvovať základný kurz kajaku a kanoe s profesionálnymi certifikovanými inštruktormi so všetkými bezpečnostnými štandardmi, čo im v budúcnosti môže pomôcť objavovať terénny potenciál rieky Hornád ako atraktívnej turistickej trasy.

            ÚČASŤ V PROGRAME HODNOTÍME EDUKAČNE AKO ZÁŽITKOVÚ A DOBRODRUŽNÚ.

            Do fotogalérie Kanoe a kajak kurz

            Do fotogalérie Green day Hornád

        • ŠKD - Raj chrobáčikov
          • ŠKD - Raj chrobáčikov

          • Jeseň ponúka množstvo materiálu, napríklad aj na výrobu takejto výzdoby - Raj chrobáčikov. Deti si popri úprave nimi nazbieraných orechov, gaštanov, machu či listov precvičili aj jemnú motoriku pri skladaní hmyzích tykadiel.

            Do fotogalérie ŠKD - Raj chrobáčikov

        • Účelové cvičenie
          • Účelové cvičenie

          • V dňoch 28. septembra a 29. septembra 2023 sa na našej škole konalo účelové cvičenie, ktorého sa zúčastnili žiaci II. stupňa. V teoretickej časti boli  žiaci vo svojich triedach postupne oboznámení s učivom OŽZ. Praktická časť sa realizovala v teréne, kde si žiaci na stanovištiach po jednotlivých triedach preskúšali praktické zručnosti z osvojeného učiva. Najviac bodov získali triedy VI.A, VI.BVII.A ktorým blahoželáme.

            Do fotogalérie Účelové cvičenie

    • Kontakty

      • Základná škola, Hlavná 5, Družstevná pri Hornáde
      • PaedDr. Anna Vajdová T.č. 0911276481
      • RNDr. Tomáš Girmon T.č. 0910276478
      • Mgr. Petra Liščinská
      • Email na webmastera lenka.telehanicova@gmail.com
      • +421556981013 +421557288469
      • Základná škola Hlavná 5 044 31 Družstevná pri Hornáde Družstevná pri Hornáde Slovakia
      • 35544139
      • 2021639796
      • Monika Kontrošová
      • Ing. Katarína Andrejkovičová
      • +42155/7288469
      • Stanislava Holubová T.č. 055/6981200
      • Mgr. František Grac frantisek.grac@gmail.com
    • Prihlásenie