• Všetkovedko
          • Všetkovedko

          • Poznáš Truhlíka z knihy o Ferdovi Mravcovi? Určite áno. Všade bol a všetko vedel. Bol chvastúň a neustále si vymýšľal.

            Žiaci z 1. stupňa našej školy však ozaj vedia toho veľa a nemusia sa ani chváliť. Ich výsledky hovoria za nich. 28. novembra 2023 sa žiaci 1. až 4. ročníka zúčastnili celoslovenskej vedomostnej súťaže VŠETKOVEDKO. Riešili úlohy z rôznych oblastí matematiky, slovenského jazyka, prírodovedy, vlastivedy ba aj anglického jazyka.

            Po vyhodnotení súťaže tí najbystrejší žiaci získali titul Všetkovedko a tí, ktorí sa ešte len u Všetkovedka zaučujú, získali titul Všetkovedkov učeň.

            Za snahu a bojovnosť boli všetci Všetkovedkovia odmenení krásnymi diplomami aj vecnými cenami, ktoré im budú pripomínať, že sa stali Všetkovedkami.

            Blahoželáme najbystrejším Všetkovedkom z I.B triedy: Šimonovi Andrejčákovi, Terézii Knapovej, Sáre Kontrošovej a Matiasovi Murínovi. Všetkovedkovi z II.A triedy: Tomášovi Ducarovi. Všetkovedkom z III.A triedy: Sofii Gergeľovej a Liliane Murínovej a Všetkovedkovi zo IV.A triedy:  Lenke Vojakovičovej.

                                                Ešte raz srdečne blahoželáme!

                                                                                                           Mgr. Daniela Sepešiová

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

          • Dňa  16. februára 2024 sa žiačky našej školy  Júlia Fedorčáková z III. A triedy, Emma Žecová zo IV.A triedy a Alexandra Strihová zo VII.A triedy, zúčastnili  29.ročníka obvodného kola súťaže v prednese slovenskej povesti "Šaliansky Maťko". V I. kategórii žiačka  Júlia Fedorčáková získala krásne 2. miesto. Srdečne blahoželáme. 

            Do fotogalérie Šaliansky Maťko

        • Máme sa radi, nielen na Valentína ...
          • Máme sa radi, nielen na Valentína ...

          • Sviatok svätého Valentína pochádza z Británie, kde vznikol koncom 14. storočia v kultúre najvyššej spoločenskej vrstvy Anglicka, postupne sa obyčaje rozšírili aj medzi nižšími vrstvami. Významne k tomu prispel anglický básnik Chaucer so svojou básňou Vtáčí snem. Básnik spojil obdobie, keď si vtáky hľadajú partnerov s dňom 14. februára, ktorý pripadal na Valentína. Toto obdobie je  paralelou prebúdzania sa prírody a vznikajúcich ľúbostných vzťahov. Láska  je ako maliarske plátno, má rôzne podoby a odtiene. Mať rád, ľúbiť, či milovať môžeme svoju rodinu, kamarátov, kolegov, spolužiakov,  partnerov a možno to bude pre vás úsmevné, ale je to tak ......  môžeme mať radi  aj školu, či učiteľov, ktorí nám s láskou odovzdávajú svoje vedomosti a učia nás byť dobrými ľuďmi. Hodnoty rešpektu, úcty, poznania  a tolerancie nám škola vštepuje každý deň. Spomeňte si, ako nám bolo smutno bez školy, učiteľov a spolužiakov počas covid-online obdobia. Práve v takýchto chvíľach si človek uvedomil, že mu chýba to, čo predtým považoval za samozrejmé.

            Na našej škole sme si sviatok svätého Valentína spríjemnili valentínskymi odkazmi a správami, ktoré žiaci vhadzovali do schránky valentínskej pošty. Aj takto sme si prejavili vzájomnú náklonnosť a priateľstvo. 

             „Láska je ako vietor. Nemôžeme ju vidieť, ale cítime ju.“  Tento hlboký cit z nás robí milujúcich ľudí, ktorí majú radi iných. Mať rád iných  znamená mať rád aj sám seba.

            A nezabudnime na to najdôležitejšie .... slovami svätého Augustína: „Sme krásni, keď milujeme!“  Buďme krásni a prajní ľudia!

            Do fotogalérie Máme sa radi, nielen na Valentína ...

        • ŠKD - Čítame - s autorkou detských kníh Evou Bombarovou
          • ŠKD - Čítame - s autorkou detských kníh Evou Bombarovou

          • Na záver týždňa sme mali návštevu z Podhradky. Celá knižnica sa zaplnila prvostupňovými žiakmi z ŠKD, ktorí si vypočuli pútavé rozprávanie cesty za zrodom titulov "Rozprávky z Podhradky" a "Čarovné kreslo". Deti si vypýtali niekoľko príbehov. Obdivovali autorské ilustrácie a všetci prahli po autograme na darované záložky. Besiedka sa podarila, knihy si môžu žiaci prečítať či už formou kúpy alebo požičaním zo školskej knižnice.

            Do fotogalérie ŠKD - Čítame - s autorkou detských kníh Evou Bombarovou

        • ŠKD - Ľúbime
          • ŠKD - Ľúbime

          • Mať radi môžeme ľudí, zvieratá, veci, situácie.. Štvrtáci ľúbia napríklad degustáciu sladkostí. Upiekli si sladký korpus, zdobený technikou posypu cez šablónu. Zhodli sa na jednom - že MŇAM! Sviatok sv. Valentína sme ešte vyšperkovali srdiečkovými retiazkami, ktoré ich v láske pomyselne držia však po celý rok.

            Do fotogalérie ŠKD - Ľúbime

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • Dňa 13. februára 2024 sme na našej škole zorganizovali Okresné kolo biologickej olympiády v kategórii C. Dvadsiati žiaci 8. a 9. ročníkov z celého okresu Košice – okolie súťažili v projektovej alebo v  teoreticko - praktickej časti so zaujímavými aplikačnými úlohami. Súťaž bola náročná a účastníci preukázali nielen svoje vedomosti ale aj svoje zručnosti pri výrobe preparátu a práci s mikroskopom.

            Gratulujeme k úspechu, našej žiačke Sofii Hercegovej, ktorá sa umiestnila na krásnom  3. mieste.

            Do fotogalérie Biologická olympiáda

        • Lyžiarsky výcvik
          • Lyžiarsky výcvik

          • V termíne od 5. do 9. februára 2024 sa žiaci našej školy zúčastnili lyžiarskeho výcviku v  lyžiarskom stredisku Ski Jahodná, ktoré svojou polohou ponúka výborné podmienky pre rozvoj lyžiarskych zručností. Väčšina žiakov  tak využila jedinečnú možnosť naučiť sa lyžovať a získať prvé lyžiarske skúsenosti na svahu. Napriek tomu, že niektorí zúčastnení žiaci boli prvýkrát na lyžiach, je obrovským úspechom, že sa všetci naučili lyžovať. Odniesli si mnoho krásnych a neopakovateľných zážitkov, na ktoré budú ešte veľmi dlho spomínať. Všetci si  zaslúžia pochvalu a obdiv za predvedené lyžiarske zručnosti.

            Do fotogalérie Lyžiarsky výcvik

        • Projekt 5peňazí
          • Projekt 5peňazí

          • Naši žiaci VII.A a VII.B triedy sa dňa 12.2.2024 zúčastnili na neformálnom finančnom vzdelávaní s názvom 5peňazí, ktoré sa uskutočnilo v NBS v Košiciach

            Vzdelávacie moduly boli zamerané na rozvoj finančnej gramotnosti žiakov. Naši žiaci zážitkovou formou získali mnoho ďalších vedomosti a skúsenosti, pri aktivitách boli kreatívni, šikovní a efektivní.

            Odniesli si tak mnoho ďalších nových poznatkov, ktoré budú vedieť využiť vo svojom živote. Za aktívnu účasť našim žiakom ešte raz ďakujeme. 

            p. uč. Mgr. Grac, Ing. Košibová

            Do fotogalérie Projekt 5peňazí

        • Vianočné prekvapenie 2023
          • Vianočné prekvapenie 2023

          • Čarovný predvianočný čas plný lásky a pokoja už skončil, ale krásne spomienky v nás stále ostávajú. Žiaci našej školy spolu s pani učiteľkami si 10. decembra 2023 pripravili pre vás nádherný vianočný program, ktorý vám teraz pripomenieme cez fotografie v galérii.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na tomto okúzľujúcom vystúpení.

            Do fotogalérie Vianočné prekvapenie 2023

        • Majstrovstvá SR v šachu družstiev a jednotlivcov
          • Majstrovstvá SR v šachu družstiev a jednotlivcov

          • Na majstrovstvách SR v šachu v Bardejove sme dosiahli skvelý úspech. Do hry sa zapojili títo naši šachisti: Samuel Ropovik, Marko Ropovik, Dominik Mikloš, Ján Mikloš a Sophia Jasmin Slovinská. V kategórii ZŠ 2.stupeň získali pekné umiestnenie - Samuel Ropovik vybojoval 3.miesto v silnej konkurencii 52 tímov. Celej súťaži sa zúčastnilo viac ako 250 šachistov. Blahoželáme a prajeme veľa úspechov v budúcnosti.

            Mgr. Peter Sabol

            Do fotogalérie Majstrovstvá SR v šachu družstiev a jednotlivcov

        • 2. kolo - 2míľového behu
          • 2. kolo - 2míľového behu

          • Po zimných mesiacoch sa naši žiaci dnes zúčastnili 2. kola - 2míľového behu. Chlapci Peter Mačura 5. miesto a Tomáš Čorba (9.A) zabojovali v kategórií mužov. Martin Mačura (4.A) 3.miesto, Kornélia Kurucová (4.A) 1.miesto a Júlia Bognová (1.A) 3.miesto. Blahoželáme!!!

            Do fotogalérie 2. kolo - 2míľového behu

        • Olympijský odznak všestrannosti
          • Olympijský odznak všestrannosti

          • Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do súťaže Olympijský odznak všestrannosti. Žiaci v prvých mesiacoch školského roka testovali základné pohybové schopnosti v disciplínach: skok do diaľky z miesta, sed-ľah za 30s, vytrvalostný člnkový beh, hod plnou loptou vpred, výdrž v zhybe nadhmatom a člnkový beh10x5m. Tieto výsledky boli porovnávané v rámci celého Slovenska. Žiakom na základe ich výsledkov bol vystavený certifikát. Tí najlepší okrem certifikátov obdržali aj odznaky zo Slovenského olympijského výboru.

            Strieborný odznak všestrannosti získali:

            Fecko Filip (IX.A)

            Ružinská Nikola (VIII.B)

            Michal René (VIII.B)

            Gajdošová Agáta (VII.A)

            Bronzový odznak všestrannosti získali:

            Borovský Sebastián (IX.A), Mačura Peter (IX.A), Vavrek Lukáš (IX.A), Capko Jakub (VII.A), Fedorocá Natália (VII.A), Hricková Lívia (VII.B), Trefa Damián (VII.B), Vika Richard (VII.A), Hercegová Sofia (VIII.A), Markovič Michal (VIII.A), Tóthová Tatiana (VIII.A).

            Všetkým úspešným žiakom blahoželáme a tešíme sa na krajské kolo kde nás budú reprezentovať 4 najlepšie dievčatá a 4 najlepší chlapci.

            Do fotogalérie Olympijský odznak všestrannosti 

        • Chrípkové prázdniny
          • Chrípkové prázdniny

          • Riaditeľka školy oznamuje, že na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach, je vyučovanie od 22. januára 2024 (pondelok) do 24. januára 2024 (streda), prerušené z dôvodu chrípkového ochorenia žiakov. Vyučovanie bude pokračovať od 25. januára 2024 (štvrtok). 

            Chrípkové prázdniny.pdf

        • ŠKD - Peniaze
          • ŠKD - Peniaze

          • Peniaze vraj hýbu svetom. My v družine sme si to zamierili aspoň do obchodu. Žiaci mali nakúpiť zopár položiek na zadanú tému, pričom sa museli vmestiť do nízkeho rozpočtu. Niektorí z nich sa ukázali ako ekonomickí, šetrní, a dokonca ako potenciálni biznismeni. Pri investičnej spoločenskej hre totiž odhalili svoje silné aj slabé stránky - jednak s narábaním s financiami a jednak pri zložitejších matematických úkonoch. Štvrtáci po tomto týždni ovládajú praktickú stránku aj teóriu ohľadom mien našej aj susediacich krajín.

            Do fotogalérie ŠKD - Peniaze 

    • Kontakty

      • Základná škola, Hlavná 5, Družstevná pri Hornáde
      • PaedDr. Anna Vajdová T.č. 0911276481
      • RNDr. Tomáš Girmon T.č. 0910276478
      • Mgr. Petra Liščinská
      • Email na webmastera lenka.telehanicova@gmail.com
      • +421556981013 +421557288469
      • Základná škola Hlavná 5 044 31 Družstevná pri Hornáde Družstevná pri Hornáde Slovakia
      • 35544139
      • 2021639796
      • Monika Kontrošová
      • Ing. Katarína Andrejkovičová
      • +42155/7288469
      • Stanislava Holubová T.č. 055/6981200
      • Mgr. František Grac frantisek.grac@gmail.com
    • Prihlásenie