• Víťazka Olympiády zo slovenského jazyka
          • Víťazka Olympiády zo slovenského jazyka

          • Hlásime sa vám s výbornou správou. Naša žiačka deviateho ročníka, Oľga Gajdošová, obsadila na okresnom kole Olympiády zo slovenského jazyka krásne 1. miesto. Oľga v Budimíri predviedla svoje výborné vedomosti v písomnej aj ústnej časti a bude reprezentovať nielen školu ale aj okres na krajskom kole v Košiciach. Srdečne blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu školy a vo februári budeme držať palce!

            Do fotogalérie Víťazka Olympiády zo slovenského jazyka

        • ŠKD - Myslím, teda som
          • ŠKD - Myslím, teda som

          • Počas štyroch dní sme so štvrtákmi dali poriadne zabrať našim mozgovým závitom. Svetový deň filozofie sme slávili riešením záhad, hádaniek a hlavolamov. Deti napodobnili pózu sochy Mysliteľa od Augusta Rodina, ktorú mnohí využívajú ako vyobrazenie filozofie. A nezabudli sme ani polemizovať o absurditách a im venovanému svetovému dňu.

            Do fotogalérie ŠKD - Myslím, teda som

        • iBobor - informatická online súťaž 1. stupeň
          • iBobor - informatická online súťaž 1. stupeň

          • V dňoch 6. novembra 10. novembra 2023 sa na našej škole uskutočnila On-line súťaž Informatický bobor. Na Slovensku sa na nej zúčastnilo 129 965 súťažiacich. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológii pri učení sa. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor

            Aj na našej škole na I. stupni sa riešili úlohy v dvoch kategóriách Bobríci Drobci.

            Zúčastnilo sa 52 žiakov I. stupňa a úspešnými riešiteľmi sa stali žiaci v kategóriách:

            Drobci II.A – Sebastián Trojčák – 56 bodov, Tomáš Ducar a Alica Szaniszlová – 52 bodov.

            III.A – Olívia Fogarašová - 72 bodov, Júlia Fedorčáková – 68 bodov, Michal Haluška – 60 bodov, Dávid Hlubeň, Alica Poprocká a Patrik Gábor – 56 bodov a Sofia Gergeľová – 52 bodov

            Bobríci -  IV.A  - Kristína Hercegová a Tamara Gajdošová – 80 bodov, Sophia Jasmin Slovinská a Lenka Jeleňová – 72 bodov, Lucia Bognová – 68 bodov, Lea Macková. Martin Mačura a Martin Verba – 64 bodov

            Srdečne gratulujeme a tešíme sa na ďalšie úspechy.

        • Festival povolaní
          • Festival povolaní

          • 16. novembra 2023 sa naši deviataci a ôsmaci zúčastnili na ZŠ v Budimíre Festivalu povolaní. Bol zameraný na prehliadku stredných škôl z Košíc a Prešova, ktoré ponúkajú pre žiakov duálne vzdelávanie. Súčasťou bola aj prednáška o výhodách duálneho vzdelávania.

            Žiaci sa mohli rozprávať s učiteľmi a študentmi na danej škole, vidieť ukážky ich práce a šikovnosti, zobrať si prezentačné materiály. Pre mnohých to bola vynikajúca príležitosť spoznať bližšie možno aj svoju budúcu strednú školu. Ďakujeme vedeniu našej školy za zabezpečenie autobusu na komfortnú cestu tam aj späť.

            Do fotogalérie Festival povolaní

        • Bubnovačka 2023
          • Bubnovačka 2023

          • Milí žiaci, milí rodičia.

            Podujatie “Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!“ sa organizuje už po desiaty krát, od roku 2014 vždy v novembri po záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a Petra Pavla, prezidenta Českej republiky.

            Tento program upozorňuje na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomína potrebu včasnej prevencie v spoločnosti. Je potrebné pripomenúť si, že Hlas detí je dôležitý! Počas minulých rokov sa do podujatia zapojilo viac ako 230 000 detí a dospelých. Sme radi, že tohto roku sme sa do tohto projektu zapojili aj my.

            November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa. 18. november je Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru  

            o právach dieťaťa. Práve preto si organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili práve 20. november za deň, kedy 

            BY MALO BYŤ HLAS DETÍ LEPŠIE POČUŤ!

            Toto podujatie je dnes podujatím troch organizácií, ktoré zohrávajú významnú úlohu na poli ochrany detí pred násilím na Slovensku a v Čechách: Centrum Slniečko, n.o., Nitra, člen Koalície pre deti Slovensko, Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch, ktoré je organizačnou súčasťou MPSVR SR a Centrum Locika, z.ú., Praha.

            Video: https://www.youtube.com/watch?v=IZ3xr8KYLqQ

            Do fotogalérie Bubnovačka 2023

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy, Hlavná 5, 04431 Družstevná pri Hornáde, v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o doplnení niektorých zákonov (podľa § 150 odsek 5) oznamuje Vám, že na deň 24. novembra 2023 (piatok) udeľuje žiakom školy RIADITEĽSKÉ VOĽNO. Vo vyučovaní sa bude pokračovať 27. novembra 2023 (pondelok). V tento deň sú všetci žiaci odhlásení z obeda. V čase voľna nebude v prevádzke ani školský klub.    

             PaedDr. Anna Vajdová, RŠ

            Riaditeľské voľno.pdf

        • iBobor 2023
          • iBobor 2023

          • Každý rok sa naši žiaci zapájajú do súťaže iBobor a ukazujú svoje schopnosti v oblasti informatiky. V tomto roku to nebolo výnimkou. Účasť na tejto súťaži je otvorená pre všetkých žiakov základných škôl od 2. do 9. ročníka. Pravidlá súťaže sú jasné a každý žiak má možnosť ukázať svoje schopnosti a získať cenné skúsenosti v oblasti informatiky. V tomto roku sme na 2 stupni do súťaže zapojili celkom 124 žiakov z toho 15 žiakov sa stalo úspešnými riešiteľmi. V kategórií Bobrík to boli Júlia Ondrejčíková, Patrik Markovič, Dominik Mikloš, Rebeka Redayová a Rebeka Gajdošová. V kategórií Benjamín to boli Agáta Sofia Gajdošová, Júlia Trojčáková, Simona Redajová, Natália Fedorová, Ján Mikloš a Lívia Hricková. V kategórií Kadet boli úspešní Adam Štofka, Sofia Hercegová, Amy Petnýová, Nina Smaržová.

            Chceme sa poďakovať všetkým účastníkom za ich účasť v súťaži iBobor. Ich úspechy nás veľmi tešia a dúfame, že ich to motivuje k ďalšiemu rozvoju v tejto oblasti. Veríme, že naši žiaci budú aj naďalej merať svoje sily v informačnej súťaži a dosahovať skvelé výsledky.

            Do fotogalérie iBobor 2023

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            dňa 22. novembra 2023 (streda) sa uskutoční Informatívne rodičovské združenie v čase od 16:00 – 17:00 v jednotlivých triedach ZŠ. Pred rodičovským združením sa  uskutoční Rodičovská rada o 15:30 v knižnici základnej školy.

            Tešíme sa na vašu účasť.

        • Úspech našich žiačok
          • Úspech našich žiačok

          • Žiačky našej školy, Rebeka GajdošováTamarka Gajdošová, podali famózny výkon na svetovej hiphopovej  súťaži v slovinskom meste Laško (13. novembra – 15. novembra). V 1. kategórii, IDO World hiphop cup - duo children,  ako aj  v 2. kategórii, IDO World Street dance show -  duo children,  obsadili úžasné  3. miesto. Hip-hop krúžok tanečnej školy D.S. STUDIO prebieha aj na našej škole. Sme veľmi hrdí, že dievčatá dosiahli takýto úspech. V ďalších súťažiach im budeme držať palce a podporovať ich. Sú nielen skvelé tanečníčky, ale aj výborné a milé žiačky, ktoré sú pripravené svojim spolužiakom vždy ochotne pomôcť.

            Ďakujeme vám, Rebeka a Tamarka! Želáme vám ešte veľa športových aj osobných úspechov!

            Veľkosť a dobro človeka sa prejaví v schopnosti tešiť sa z úspechov iných!

            TEŠÍME SA S VAMI!

            Do fotogalérie Úspech našich žiačok

        • Týždeň finančnej gramotnosti
          • Týždeň finančnej gramotnosti

          • „Kto šetrí, má za tri“, hovorí slovenské príslovie. Určite mu dajú za pravdu aj žiaci na 1. stupni našej základnej školy. V dňoch 13. novembra16. novembra 2023 sme zavítali do sveta financií, sporenia, plánovania, nakupovania, zarábania. Náš tradičný maskot Sporko si zavolal na pomoc permoníkov z Banskej ŠtiavniceBarborkuKlimka. Tí sprevádzali našich žiakov na ceste k zodpovednému narábaniu s peniazmi. Žiaci v jednotlivých ročníkoch sporili peniažky do prasiatka, nakupovali sladké odmeny, dokázali zostaviť mesačný rozpočet rodiny, bližšie spoznávali euromince aj eurobankovky. Učili sa rozpoznávať ich ochranné prvky a hodnoty.

            Veríme, že sa žiaci vo sfére peňazí budú pohybovať v  budúcnosti zodpovedne.

            Do fotogalérie Finančná gramotnosť 

        • Detská atletická akadémia
          • Detská atletická akadémia

          • Legendárny atletický olympijsky víťaz Emil Zátopek raz povedal: ,, Atlét musí behať s nádejou vo svojom srdci a snami vo svojej hlave''. Týmto mottom chceme inšpirovať aj naších žiakov v našej atletickej akadémii, ktorá bola schválena Slovenským atletickým zväzom 15. novembra 2023. Naši žiaci sa tak 7. decembra 2023 zúčastnia atletického halového mítingu v Košiciach v projekte Detskej atletiky.

            Aj p. Pasnišinová z rady rodičov pomohla.

        • ŠKD - Lámeme rekordy
          • ŠKD - Lámeme rekordy

          • Najväčším úspechom pre človeka je častokrát prekonať seba samého. V rámci pripomienky Guinnessových svetových rekordov si žiaci medzi sebou zasúťažili, no v rozmanitých disciplínach (najvyššia kartová a kocková veža, visenie na rukách, najdlhšie slovo, najviac odbití mäkkej lopty hlavou a kolenom..) išlo najmä o spoznanie vlastných síl a schopností. Kto v čom vyniká a môže byť vzorom pre ostatných. Podobne ako možno skloniť klobúk pred nevidomými - štvrtáci si na počesť Medzinárodného dňa nevidomých vyskúšali aktivity bez použitia zrakového zmyslu.

            Do fotogalérie ŠKD - Lámeme rekordy 

        • Prednáška o zdravom životnom štýle
          • Prednáška o zdravom životnom štýle

          • Dňa 16. novembra 2023 sa žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka zúčastnili prednášky v rámci zdravého životného štýlu, ktorú si pre našich žiakov pripravil tréner D. Šipoš. Týkala sa pohybu, silového tréningu, úrazov, používania mobilných telefónov pred spaním, bolestí chrbta a stravovania. Žiakov jednotlivé témy zaujali a veríme, že sa zbavia  zlých návykov a častejším pohybom prispejú k upevneniu svojho zdravia.

            Do fotogalérie Prednáška o zdravom životnom štýle

        • Medzinárodný deň tolerancie (UNESCO) / Projekt Krokus - Šafran
          • Medzinárodný deň tolerancie (UNESCO) / Projekt Krokus - Šafran

          • 16. november

            Myšlienka Medzinárodného dňa tolerancie pochádza od organizácie UNESCO a následne tento deň vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN v roku 1996. Členské štáty UNESCO prijali Deklaráciu princípov tolerancie. Poslaním tohto dňa je zvýšiť povedomie spoločnosti o potrebe tolerancie a o nebezpečenstvách a negatívnych dôsledkoch intolerancie. Tolerancia spočíva v uznaní všeobecných ľudských práv a základných slobôd iného človeka, v rešpektovaní bohatstva a rozmanitosti kultúr.

            Naša škola sa sa aj tento rok zapojila do projektu Krokus - Šafran. Cieľom projektu  je pripomienka približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu. Na počesť ich pamiatky v tento medzinárodný deň naši žiaci 6.B zasadili cibuľky žltých krokusov na náš školský dvor,  ktoré začnú kvitnúť približne v dobe Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27. január). Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť. 

            Teraz už budeme iba trpezlivo čakať, kedy začnú kvitnúť, vtedy si, prosím, spomente na všetky detské obete holokaustu….

            Ďakujeme

            Ing. Beáta Bosáková, Ing. Lenka Košibová

            Do fotogalérie Medzinárodný deň tolerancie (UNESCO) / Projekt Krokus - Šafran

        • ŠKD - Perníková dobrota
          • ŠKD - Perníková dobrota

          • Dnes sme my žiaci druhého a tretieho ročníka piekli za pomoci pani vychovávateľky Táni perníkový koláč a rozvoňali sme ním celú školu. Priblížili sme si aspoň jeho vôňou sviatky radosti a pokoja VIANOCE na ktoré sa všetci neskutočne tešíme!

            Do fotogalérie ŠKD - Perníková dobrota

        • Svetový deň behu
          • Svetový deň behu

          • Aktivity a podujatia spojené so Svetovým dňom behu, ktorý sme si pripomenuli 5. novembra 2023 sa od jeho vzniku pred viac ako dvadsiatimi rokmi výrazne rozšírili a každoročne sa na nich zúčastňujú tisíce bežcov z celého sveta. Aj žiaci našej školy sa zapojili tento týždeň k oslave tohto dňa, ako ináč behom v rámci hodín Telesnej výchovy. Ak nám neprialo počasie a žiaci nemohli vybehnúť vonku, beh sme uskutočnili  v telocvični.

            Do fotogalérie Svetový deň behu

    • Kontakty

      • Základná škola, Hlavná 5, Družstevná pri Hornáde
      • PaedDr. Anna Vajdová T.č. 0911276481
      • RNDr. Tomáš Girmon T.č. 0910276478
      • Mgr. Petra Liščinská
      • Email na webmastera lenka.telehanicova@gmail.com
      • +421556981013 +421557288469
      • Základná škola Hlavná 5 044 31 Družstevná pri Hornáde Družstevná pri Hornáde Slovakia
      • 35544139
      • 2021639796
      • Monika Kontrošová
      • Ing. Katarína Andrejkovičová
      • +42155/7288469
      • Stanislava Holubová T.č. 055/6981200
      • Mgr. František Grac frantisek.grac@gmail.com
    • Prihlásenie