• Projekt: Čítame pre radosť
          • Projekt: Čítame pre radosť

          • Čitateľská gramotnosť a pozitívny vzťah ku knihám patria medzi najdôležitejšie schopnosti, ktoré si deti a žiaci osvojujú už od mladého veku. Čítanie s porozumením a záujmom je základom pre vzdelávanie sa vo všetkých ostatných predmetoch a tiež poskytuje pocit potešenia vo chvíľach oddychu.  

            Rezort školstva vyhlásil koncom septembra výzvu na predloženie žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov na rozvojový projekt „Čítame pre radosť“. Dnes nám z ministerstva školstva prišla skvelá správa,  že naša škola bola úspešná v rámci tejto výzvy. Získali sme 1000 eur na zriadenie alebo doplnenie triednych  knižníc v triedach prvého a druhého ročníka základnej školy. Triedna knižnica totiž predstavuje dôležité miesto v triede, ktoré by malo byť neustále prístupné pre všetky deti. Správny výber kníh do triednej knižnice je predpokladom k tomu, aby sa deti stali samostatnými čitateľmi. Knihy preto povyberáme tak, aby boli pre deti atraktívne, posilnili ich motiváciu hľadať v knihe zážitok a čítať dobrovoľne aj mimo vyučovacích hodín.

            Veríme, že triednymi knižnicami sa nám podarí posilniť pozitívny vzťah ku knihám a čítaniu a budeme tak budovať čitateľské sebavedomie a zručnosti každého žiaka.

                                                                                                              PaedDr. Anna Vajdová, RŠ

        • Predkolo okresného kola vo florbale žiačok
          • Predkolo okresného kola vo florbale žiačok

          • V piatok 27. októbra 2023 sa žiačky našej školy zúčastnili predkola vo florbale v ZŠ Kysak. Našu školu reprezentovali Tatiana Tóthová, Tamara Tóthová, Veronika Daňková, Sofia Hercegová, Lívia Hricková a Sofia Stanková. Napriek tomu, že dievčatá prehrali 4:6 a do finále nepostúpili podali bojovný výkon. Ďakujeme za reprezentáciu školy. 

            Do fotogalérie Predkolo okresného kola vo florbale žiačok

        • Slávnostná certifikácia Zelených škôl
          • Slávnostná certifikácia Zelených škôl

          • Dňa 12. októbra 2023 sa pani riaditeľka PaedDr Anna Vajdová a koordinátorky programu Zelená škola Ing. Beata BosákováIng. Eva Tóthová, zúčastnili slávnostnej certifikácie na ktorej bol našej škole udelený a odovzdaný prestížny medzinárodný  Certifikát a vlajka Zelenej školy

            Zaradili sme sa tak medzi 80 škôl na Slovensku, ktoré dokázali moderne učiť a zaviedli praktické environmentálne zmeny. Certifikáty nám slávnostne odovzdávali v Košiciach, kde sa konala aj konferencia s workshopmi na tému klimatickej zmeny.

            Sme hrdí, že sme boli medzi ocenenými školami a že sme počas dvoch rokov zrealizovali množstvo zaujímavých, praktických aj výchovno-vzdelávacích  a najmä zmysluplných podujatí v téme ODPAD.

            Ďakujeme kolégiu a všetkým zúčastneným, ktorí na aktivitách participovali.

            GRATULUJEME!

            Do fotogalérie Slávnostná certifikácia Zelených škôl

        • ŠKD - Zdravá výživa
          • ŠKD - Zdravá výživa

          • Tento týždeň sme sa v ŠKD zaoberali zdravou výživou. Mali sme ochutnávku ovocia a zeleniny, robili sme ovocný šalát, kreslili kresby. Naučili sme sa, že vitamíny sú pre naše telo veľmi dôležité. Veď predsa v zdravom tele zdravý duch.

            Do fotogalérie ŠKD - Zdravá výživa

        • ŠKD - Sviatok všetkých svätých
          • ŠKD - Sviatok všetkých svätých

          • Blíži sa Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých. Uctiť si ich na cintorín pôjdu popri dospelých aj deti, ktoré môžu ovenčiť navštívené hroby vlastným výtvorom. Samé vyrezávali vence a zdobili ich vyrobenými a nazbieranými drobnosťami. K dielu prispel aj školník poskytnutím polystyrénového materiálu.

            Do fotogalérie ŠKD - Sviatok všetkých svätých 

        • Kolobeh vody v prírode - projekty žiakov 3.A z prírodovedy
          • Kolobeh vody v prírode - projekty žiakov 3.A z prírodovedy

          • Voda je kolískou života na našej planéte, bez nej by život nemohol existovať. Má pre človeka, živočíchy a rastliny nesmierne dôležitý význam. Vedia to aj naši žiaci z 3.A triedy, ktorí vytvorili úžasné projekty – kolobeh vody v prírode.

            V prácach žiakov sa prejavila  kreativita, skvelé nápady, použitie rôzneho materiálu. Žiaci boli veľmi tvoriví a vytvorili krásne projekty, ktoré si na hodine odprezentovali. Každá jedna práca bola nápaditá a jedinečná. 

            Do fotogalérie Kolobeh vody v prírode - projekty žiakov 3.A z prírodovedy

        • Záložka do knihy spája školy
          • Záložka do knihy spája školy

          • V priebehu októbra žiaci prvého aj druhého stupňa usilovne pracovali na hodinách výtvarnej výchovy na záložkách do knihy pre našu partnerskú školu v Bratislave - Lamači. Podarili sa im originálne výtvory. Svojimi krásnymi záložkami prispeli aj deti z našej , za ich veľkú snahu a záložky venované rozprávkam O Pampúšikovi a O troch prasiatkach im patrí veľká vďaka! A vy, milí žiaci, môžete očakávať záložku od kamarátov z Bratislavy už tento týždeň!

            Do fotogalérie Záložka do knihy spája školy

        • Mesiac úcty k starším
          • Mesiac úcty k starším

          • Podobne, ako sa v prírode striedajú štyri ročné obdobia, aj v živote človeka sa striedajú  obdobia jeho života. Príchod jesene nám prináša nádhernú farebnosť prírody a chladnejšie dni. Ale „Jeseň života“ má svoje čaro.

            Aj tento rok 22. októbra 2023 sme pripravili v Kultúrnom dome v Družstevnej pri Hornáde našim starším spoluobčanom  krátky program,  s vedomím tešiť sa a dopriať si pár nezabudnuteľných okamihov v prítomnosti mladšej generácie. Na znak vďaky a úcty žiaci zo ZŠ Družstevná pri Hornáde prišli starkým zatancovať.

            Milí naši seniori, chceme Vám povedať, ako nám na Vás záleží, lebo bez Vás by to tu nebolo ono. Vážime si všetko, čo ste pre nás urobili, ďakujeme Vám za Vaše rady a skúsenosti, ktoré odovzdávate mladším generáciám. Zároveň Vám zo srdca prajeme veľa zdravia a radosti zo života a z Vašich vnúčat.

            Kolektív pedagógov a žiakov našej školy

            Do fotogalérie Mesiac úcty k starším

        • Jesenné prázdniny
          • Jesenné prázdniny

          • Oznamujeme Vám, že od 30. októbra 2023 do 1. novembra 2023, majú žiaci jesenné prázdniny. Nástup do školy je vo štvrtok 2. novembra 2023.  

        • Hovorme o jedle
          • Hovorme o jedle

          • V týchto dňoch prebiehal XI. ročník týždňa HOVORME O JEDLE. Aj naši žiaci z 1. stupňa sa v dňoch 16. októbra 202320. októbra 2023 zapojili do aktivít spojených s osvetou v oblasti zdravého stravovania a neplytvania potravinami.

            Heslo: “Jeme preto, aby sme žili a nežijeme preto, aby sme jedli“ si žiaci uvedomovali v denných aktivitách, ktoré im pomohli pochopiť dôležitosť zdravého a pravidelného stravovania.

            pondelok sme prišli oblečení v žltej farbe a vzdali úctu chlebu, na ktorý treba ťažko pracovať. Spoznali sme dlhú  cestu zrnka ku chlebu. Ochutnali sme rôzne pekárenské dobroty a vysvetlili sme si dôležitosť chleba v ľudskom živote.

            utorok sme boli oblečení v červenej farbe ako zrelé jabĺčka. Vitamíny, vitamíny a zase vitamíny. To je ovocie a zelenina. Bez nich by sme boli stále nachladení a trápila by nás chrípka. Ochutnali sme jabĺčka, hrušky, slivky ale aj papriku či paradajku. Vyrobili sme jabĺčkové pohľadnice, portréty z ovocia a zeleniny a ochutnali aj chutné šaláty, či výborné jablkové koláče.

            stredu sme boli v bielom ako sneh alebo ako mlieko? Pravdaže ako mlieko. Dôležitá potravina. Najmä pre deti. Vedeli ste, že máte zjesť tri porcie mliečnych výrobkov denne? Kravička, kozička, či ovečka. Všetky nám dávajú mlieko, aby sme mali zdravé kosti a zuby. Ochutnali sme syrové korbáčiky, dezerty , či výborné jogurty. Štvrtáci sa na slovenskom jazyku dozvedeli, čo je to pasterizácia – tepelná úprava tekutých nápojov. Nakreslili sme si kravičky aj ovečky. A aby si dobre spal, daj si večer pohár mlieka s medom.

            Vo štvrtok sme boli zelení. Ako fazuľa alebo hrach. Sú to strukoviny. A hovorili sme aj o mäse a mäsových výrobkoch. Zistili sme, že musíme pozorne čítať informácie na obale mäsových výrobkov. Dozvedeli sme sa, že ak niekto nemá rád mäso, môže ho nahradiť strukovinami. Vyplnili sme tajničky, povedali sme si o malých lokálnych farmách, kde je o zvieratká dobre postarané.

            Priniesli sme si recepty a určite niektoré aj doma vyskúšame.

            Záver týždňa patril hnedej farbe, tukom, cukrom a soli. A strave, ktorej sa máme vyhýbať, keď chceme byť zdraví. Soľ nad zlato. Platí to aj dnes, ale s mierou. Cukor lahodí tvojmu jazýčku, ale nie zubom a telu. Jedz ich striedmo a uvážlivo.

            A nakoniec: NEPLYTVAJ POTRAVINAMI! Kúp si len toľko koľko ozaj zješ.  Viac sa hýb, jedz veľa ovocia a zeleniny, dodržiavaj pitný režim.

                                               A pamätaj! Jedlo nepatrí do koša!

                                            Prajeme šťastnú cestu ku zdraviu!

                                                     Pani učiteľky 1. stupňa

            Do fotogalérie Pondelok - Rozprávajme sa o jedle - chlieb

            Do fotogalérie Utorok - Jabĺčkový deň

            Do fotogalérie Streda - Mlieko a mliečne výrobky

            Do fotogalérie Štvrtok - Mäso, mäsové výrobky, strukoviny

            Do fotogalérie Piatok - Tuky, cukry, soľ

        • ŠKD - Naša RECYKNIHA
          • ŠKD - Naša RECYKNIHA

          • Tento týždeň sme trochu "knihomolili". Žiaci postupne čítali triede poučné príbehy zo života detí a pritom čerpali inšpiráciu na vlastnú knihu. Vyhral snový námet jednej zo štvrtáčok. Výroba knihy vyvrcholila na Medzinárodný deň stromov. Jej strany sú recyklované 30 ročné zošity a papier na väzbu sme si dokonca sami vyrobili z obalov na vajíčka a toaletných roliek.

            Do fotogalérie ŠKD - Naša Recykniha

        • Pasovačka I.B
          • Pasovačka I.B

          • Prvé dni u prvákov

            Ani sme sa nenazdali a prvý školský mesiac, september, je za nami. Prváčikovia si pomaly zvykali na nové prostredie, zvonenie na hodiny i prestávky a na svoje pani učiteľky. Stať sa prvákom je veľká vec. Je to cesta spoznávania nových kamarátov, plnenia úloh, dodržiavania pravidiel, získavania nových poznatkov i zážitkov. A čo všetko sa doteraz naučili? Spoznávať veľké tlačené písmená, rozdeľovať slová na slabiky, slabiky na hlásky, určovať prvé písmenko v slovách, písať prípravné čiary, počítať do 5, spievať nové pesničky, recitovať básničky a športovať. Želáme Vám milí prváci, aby ste boli aj naďalej takí šikovní a bystrí, aby sa Vám v práci darilo.

            Vaše p. učiteľky Mgr. Zuzana Tomčíková a Mgr. Eva Boriková

            Do fotogalérie Pasovanie prvákov

            video - 

            https://www.youtube.com/watch?v=LJAS8JazHYU&ab_channel=Z%C5%A0%2CHlavn%C3%A15%2CDru%C5%BEstevn%C3%A1priHorn%C3%A1de

        • Chrípková sezóna
          • Chrípková sezóna

          • V pondelok 16. októbra 2023 sme sa cez školský rozhlas prihovárali žiakom ohľadom prevencie a príznakov chrípky. Chrípková sezóna nás sprevádza každý rok s rôznou intenzitou. Chrípka je infekcia, nákazlivá choroba, ktorú spôsobuje vírus. Mnoho ľudí si zamieňa prechladnutie s chrípkou. Obidve ochorenia netreba podceňovať, preto je potrebné dodržiavať preventívne opatrenia.

        • Návšteva škôlkarov z Družstevnej pri Hornáde
          • Návšteva škôlkarov z Družstevnej pri Hornáde

          • V piatok 13. októbra 2023 sme mali milú návštevu - prišli k nám škôlkari. Na školskej chodbe si pozreli našu výstavu jesenných plodov a košíkov a potom nám darovali záložky do kníh. Spolupracujú s nami na projekte Záložky do knihy. Musíme ich pochváliť za vynaloženú snahu, vytvorili krásne záložky, ktoré určite potešia našu partnerskú Základnú školu v Bratislave – mestská časť Lamač, s ktorou si záložky vymieňame. Milí naši škôlkari, ešte raz ďakujeme.

            Do fotogalérie Návšteva škôlkarov z Družstevnej pri Hornáde

        • Testovanie pohybových predpokladov
          • Testovanie pohybových predpokladov

          • Žiaci našej školy prvého a tretieho ročníka sa zúčastnili testovania pohybových predpokladov, ktoré slúži ako dôležitá informácia pri nasmerovaní detí tam, kde môžu tieto svoje predpoklady uplatniť.

            Testovanie pozostávalo z batérie desiatich testov, ktoré deti zvládli na výbornú, k čomu im srdečne gratulujeme.

            Do fotogalérie Testovanie pohybových predpokladov

    • Kontakty

      • Základná škola, Hlavná 5, Družstevná pri Hornáde
      • PaedDr. Anna Vajdová T.č. 0911276481
      • RNDr. Tomáš Girmon T.č. 0910276478
      • Mgr. Petra Liščinská
      • Email na webmastera lenka.telehanicova@gmail.com
      • +421556981013 +421557288469
      • Základná škola Hlavná 5 044 31 Družstevná pri Hornáde Družstevná pri Hornáde Slovakia
      • 35544139
      • 2021639796
      • Monika Kontrošová
      • Ing. Katarína Andrejkovičová
      • +42155/7288469
      • Stanislava Holubová T.č. 055/6981200
      • Mgr. František Grac frantisek.grac@gmail.com
    • Prihlásenie