• Jarné prázdniny
          • Jarné prázdniny

          • Jarné prázdniny sa začínajú 6. marca 2023 (pondelok) a končia 10. marca 2023 (piatok). Do školy opäť nastúpime 13. marca 2023 (pondelok). 

        • Chrípkové prázdniny
          • Chrípkové prázdniny

          • Riaditeľka školy oznamuje, že na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach, je vyučovanie od 1. marca 2023 (streda) do 3. marca 2023 (piatok), prerušené z dôvodu chrípkového ochorenia žiakov. 

            Chripkove prazdniny.pdf

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

          • Na Krajskom kole recitačnej súťaže Šaliansky Maťko J. C. Hronského v Košiciach sme vo februári mali zastúpenie sestier Dzurdženíkových. Dorotka Dzurdženíková z 2. A si získala sympatie poroty, ktorá jej v I. kategórii udelila čestné uznanie. Alenke Dzurdženíkovej z 5. A sa v II. kategórii podarilo obsadiť stupne víťazov a svojou recitáciou si vybojovala krásne 2. miesto! Srdečne blahoželáme!

            Do fotogalérie Šaliansky Maťko

        • Boj proti obezite a zdravý životný štýl
          • Boj proti obezite a zdravý životný štýl

          • V rámci aktivít zameraných na boj proti obezite a o zdravom životnom štýle sa dňa 27. februára 2023 uskutočnili prednášky pre našich žiakov v ročníkoch 5. až 8. Viedol ich MUDr. Maxim KojšRegionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktorý upriamil pozornosť aj na dôležitosť pohybových aktivít, škodlivosti fajčenia, požívania alkoholu, správnej životosprávy, zdravého  stravovania a dodržiavania pitného režimu. Žiakov prednášky veľmi zaujali, aktívne sa zapájali do diskusie a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            Do fotogalérie Boj proti obezite a zdravý životný štýl

        • Projekt LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia („Populair“)
          • Projekt LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia („Populair“)

          • Naša škola sa v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia a VÚC zapojila do celoslovenského projektu LIFE IP ktorého cieľom je zlepšenie kvality ovzdušia pre naše deti.

             Záleží nám na tom, aby sme eliminovali riziko ohrozovania znečisteným ovzduším. Preto naši žiaci spolu s manažérmi kvality ovzdušia z VUC inštalovali v extraviláne našej školy špeciálne snímače s  pasívno-difúznymi trubičkami na meranie znečistenia. Trubičky sa  po ukončení merania zasielali do certifikovaného laboratória v Holandsku, kde sa budú vyhodnocovať.

            V rámci jedného kraja sa mohlo do tohto projektu zapojiť maximálne 6 škôl. Odborná porota vyhlasovateľa súťaže spomedzi všetkých zaregistrovaných škôl kvôli silnému environmentálnemu zameraniu vybrala aj našu školu, čo nás veľmi teší.

            Projekt LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (ďalej len „Populair“) sa zameriava na implementáciu konkrétnych opatrení na zlepšenie kvality ovzdušia a taktiež podporuje vzdelávacie, komunikačné a monitorovacie aktivity zapojených partnerov v oblasti kvality a ochrany ovzdušia a efektívne riadenie vytvorením národnej siete manažérov kvality ovzdušia. Zameriame sa v ňom hlavne na informatívne meranie koncentrácií oxidu dusičitého NO2, ktorý pochádza primárne z dopravy. O výsledkoch meraní vás budeme informovať.

            Prečo sme sa zapojili?

            Znečistenie ovzdušia je hlavnou environmentálnou hrozbou pre verejné zdravie v Európe vrátane Slovenska. Vedecké dôkazy potvrdzujú, že deti sú obzvlášť ohrozenou skupinou obyvateľstva vplyvom znečisteného ovzdušia. Existuje výrazné riziko, že sa u dieťaťa rozvinie astma, sprevádzaná častými astmatickými záchvatmi, najmä ak trávi prevažnú časť dňa v blízkosti rušnej cesty či križovatky.

            Znečistenie ovzdušia môže tiež ovplyvniť ich vývoj srdca, mozgu a nervového systému, a to dokonca ešte pred narodením. Svetová zdravotnícka organizácia (ďalej len “WHO”) uvádza, že žiadnu úroveň znečistenia ovzdušia nemožno považovať za úplne bezpečnú.

            Slovenská republika patrí k členským štátom EÚ, ktoré čelia problémom s kvalitou ovzdušia, čo má výrazne negatívny vplyv na zdravie občanov a životné prostredie. Napriek niektorým zlepšeniam dosiahnutým v posledných rokoch je situácia stále neuspokojivá. Na kvalitu ovzdušia negatívne vplýva najmä prekračovanie koncentrácií prachových častíc PM10 a jemných prachových častíc PM2,5,benzo(a)pyrénu, oxidu dusičitého NO2 a prízemného ozónu. Hlavnými zdrojmi znečisťovania ovzdušia sú lokálne kúreniská so spaľovaním tuhých palív v domácnostiach, doprava, priemysel a energetika.

            Do fotogalérie Projekt LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia („Populair“) 

        • Ruské slovo
          • Ruské slovo

          • Dňa 17. februára 2023 sa konalo celoslovenské kolo súťaže Ruské slovo v umeleckom prednese ruskej poézie, prózy a speve v origináli pod záštitou Zväzu Rusov Košice, určená pre žiakov základných, stredných a vysokých škôl.
            Témou súťaže bol: Мир природы / Svet prírody

            Súťaž má za cieľ prehĺbiť záujem žiakov o ruský jazyk a kultúru, rozvíjať estetické cítenie, komunikačné a interpretačné zručnosti žiakov a podnecovať tvorivosť žiakov.

            V silnej konkurencii víťazov všetkých krajov Slovenska sa naša žiačka Lívia Szilágyiová v kategórii sólový spev umiestnila na krásnom III. mieste.

            Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!

            Do fotogalérie Ruské slovo

        • Výučbový program s lektormi z o.z. SOSNA
          • Výučbový program s lektormi z o.z. SOSNA

          • Žiaci druhého stupňa našej základnej školy sa v týchto dňoch v Ekocentre Sosna zúčastnili zaujímavého zážitkového environmentálneho výučbového programu „Klíma sa nás týka“. Klimatické zmeny sú vážnym globálnym problémom a je nevyhnutné v tejto oblasti sa vzdelávať. Ďakujeme lektorom za množstvo cenných informácií a praktických ukážok, pomocou ktorých sme sa na vlastné oči mohli poučiť a inšpirovať tak, aby každý z nás, začal konať a prispel tak k zmierneniu tohto veľkého problému. 

            Do fotogalérie Výučbový program s lektormi z o.z. SOSNA

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 22. februára 2023 sa na I. stupni našej školy uskutočnilo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína. Žiaci, ktorí sa školského kola zúčastnili majú radi knihy. A je to vidieť. Svojím prednesom chceli poukázať  na krásu umeleckej literatúry a jej dôležité miesto v našich životoch. Súťažilo sa v dvoch kategóriách: poézii a próze. Všetci súťažiaci sa snažili podať čo najlepší výkon, začo im patrí veľký obdiv. Tí najlepší boli odmenení diplomom a vecnými cenami.

            poézii sa na 1. mieste umiestnila žiačka  II.A triedy Júlia Fedorčáková2. miesto obsadil žiak IV.A triedy Patrik Markovič a na 3. mieste sa umiestnila žiačka III.A triedy Emma Žecová.

            próze sa na 1. mieste umiestnila žiačka II.A triedy Dorota Dzurdženíková a na 2. mieste žiačka IV.A triedy Rebeka Gajdošová.

            Víťazom srdečne blahoželáme a zároveň ďakujeme pani učiteľkám, ktoré súťažiacich pripravovali.

            Do fotogalérie Hviezdoslavov Kubín

        • Japonský karneval
          • Japonský karneval

          • Koničívá - Ahojte...takto sme privítali všetky masky na Japonskom karnevale, ktorý sa konal 21. februára 2023 v kultúrnom dome. Pani učiteľky - japonské princezné - otvorili karneval tradičným tančekom typickým pre Japonsko a všetkým sa predstavili. Potom prišli na rad masky, ktoré boli naozaj krásne a originálne. Prišli princezné (aj tie japonské), policajti, bojovníci, vojaci, postavičky z počítačových hier, filmov a rozprávok, víly a iné originálne masky ako DJ, hrozno, potápač či letné počasie a slniečko. Masky sa do sýtosti vytancovali, zasúťažili si, ochutnali sushi a nakoniec boli tie najkrajšie aj odmenené. Na niektorých sa usmialo šťastie a vyhrali krásne ceny v tombole. Veríme, že o rok sa vidíme znova a už teraz sa tešíme akými maskami nás prekvapíte. Svoje veľké talenty nám prišli ukázať aj mali škôlkari z MŠ Družstevnej pri Hornáde. 

            Do fotogalérie Japonský karneval

        • Svetový deň sociálnej spravodlivosti 20. február
          • Svetový deň sociálnej spravodlivosti 20. február

          • Dnes je Svetový deň sociálnej spravodlivosti, ktorý bol vyhlásený v novembri roku 2007 na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN a pripomíname si ho od roku 2009. Členské štáty sa venujú podpore sociálneho rozvoja ostatných členských krajín. Tento deň je venovaný sociálnej spravodlivosti, boju proti chudobe, podpore plnej zamestnanosti, dôstojnej práci, rovnosti a spravodlivým podmienkam zamestnancov a v neposlednom rade dodržiavaniu ľudských práv a slobôd.

        • Valentínsky ples
          • Valentínsky ples

          • Valentínsky ples, akcia, na ktorú sme sa všetci tešili, je už za nami. Krásne róby, slávnostné košele, úsmevy, balóny a srdiečka, ale najmä veselé tváre a výbornú atmosféru ste mohli zažiť vo štvrtok 16. februára 2023 v sále kultúrneho domu. Deviataci rozvešali výzdobu, pripravili súťaže a postarali sa o zábavu aj tombolu. Žiaci sa výborne bavili, pofotili sa vo fotokútiku a tancovali, čo im nohy stačili. Sme radi, že sa nám ples vydaril, už teraz sa tešíme na ten ďalší.

            Do fotogalérie Valentínsky ples

        • Ruské slovo - celoslovenské kolo
          • Ruské slovo - celoslovenské kolo

          • Žiaci našej školy sa v piatok 17. februára 2023 zúčastnili celoslovenského kola súťaže Ruské slovo. Žiačka IX. ročníka Lívia Szilágyiová s hudobným doprovodom Samuelom Jeleňom v kategórii sólový spev zaujala porotu piesňou У природы нет плохой погоды (Príroda nemá zlé počasie) a získala tak krásne 3. miesto. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnu reprezentáciu školy.

            Do fotogalérie Ruské slovo - celoslovenské kolo

        • Hip - Hop na telesnej a športovej výchove
          • Hip - Hop na telesnej a športovej výchove

          • Naša škola bola vybraná do projektu Moduly, ktorý vedie lektorka z DS STUDIA, preto sa v týchto dňoch žiaci 1. stupňa učia kráse pohybu tela. Počas 6. týždňov pod vedením trénerky Maťky, každý utorok na hodine TSV spoznávajú čaro tanca. Zábavnou formou spoznávajú prvky DISCO - tanca, Hip - hopu... Tento projekt bude ukončený vystúpením všetkých zúčastnených žiakov v kompletnej tanečnej choreografii. 

            Do fotogalérie  Hip - Hop na telesnej a športovej výchove

        • Mini korčuliarsky kurz
          • Mini korčuliarsky kurz

          • Mrazivé počasie minulého týždňa sme využili na spestrenie telesnej výchovy a to korčuľovaním. Naša pani asistentka (profesionálna krasokorčuliarka) Jacquelin Ďuricová zrealizovala mini korčuliarsky kurz, ktorý trval bohužiaľ len tri dni kvôli náhlemu otepleniu. No napriek tomu, si žiaci 1., 3. a 4. ročníka korčuľovanie užili a každý deň sa na ľad veľmi tešili.
            Veľká vďaka patrí pánovi starostovi, za prípravu ľadu a možnosť využiť ľadovú plochu v rámci hodín telesnej výchovy.

            Do fotogalérie Mini korčuliarsky kurz

        • Pečenie šišiek s Ďoďom
          • Pečenie šišiek s Ďoďom

          • Obdobie plesov, fašiangov a karnevalov práve vrcholí. Jedným z typických jedál tohto obdobia sú šišky. Ich vôňa sa šírila aj priestormi našej školy. Vybraní žiaci 5. a 6. ročníkov sa pustili do vypekania týchto sladkých dobrôt. Ale nie len tak sami! Do pečenia ich zasvätil jeden z finalistov známej cukrárskej show „Pečie celé Slovensko“ Jozef Ďoďo Lukáč. Žiakom ukázal správnu prípravu kysnutého cesta a prezradil aj svoje tajné tipy, aby boli šišky dokonalé. A veruže boli, chutili výborne. Mňam!

        • Okresné kolo biologickej olympiády, kategória „C“
          • Okresné kolo biologickej olympiády, kategória „C“

          • Naša škola je organizátorom okresných kôl Biologickej olympiády v kategórii „C“, „D“ a „E“. Veľmi nás teší, že aj žiaci z okresu Košice – okolie majú záujem zmerať si sily v znalostiach o tom, čo tvorí svet okolo nás – v biológii. 14. februára 2023 bolo okresné kolo rozdelené do troch častí. V praktickej časti si žiaci preverili využitie naučených poznatkov v praxi a úspešne extrahovali DNA. V teoretickej časti si mali možnosť overiť rozšírené znalosti a v aplikačnej časti aplikovali svoje vedomosti pri vypracovávaní jednotlivých úloh.
            Gratulujeme našim žiakom: Danielovi Kondášovi z 9.A, ktorý sa umiestnil na 3. miesteMarošovi Pasnišinovi z VIII.A, ktorý sa umiestnil na 6. mieste.
            Obaja preukázali výborné znalosti a stali sa úspešnými riešiteľmi!
            Ďakujem všetkým, ktorí sa na organizácii súťaže podieľali, víťazom a úspešným riešiteľom blahoželáme a všetkým ďakujeme za účasť.

            Do fotogalérie Okresné kolo biologickej olympiády, kategória „C“

        • e Twinning "Som mimozemšťan, povedz mi o svojej krajine"
          • e Twinning "Som mimozemšťan, povedz mi o svojej krajine"

          • Náš etwinning projekt "Som mimozemšťan, povedz mi o svojej krajine" úspešne pokračuje. Žiaci 6.B triedy majú za sebou aktivitu s názvom "Písanie listov", kde každý o sebe, svojich záľubách, aktivitách, zážitkoch napísal svojim zahraničným kamarátom. Naopak naši žiaci si s radosťou prečítali listy, ktoré im poslali žiaci z Turecka, Rumunska a Talianska. V nasledujúcej úlohe si navzájom zdieľali nimi vytvorené brožúry o svojej krajine, na základe čoho sa ešte viac navzájom spoznali a dozvedeli sa tak o kultúre, tradíciách, zvykoch a histórii krajín svojich kamarátov. Pri tvorení využili svoju kreativitu, doterajšie vedomosti  a digitálne zručnosti. Našou ďalšou úlohou bolo naspievanie songu od Johna Lennona - Imagine, ktorá bude spoločne prezentovaná v priestoroch Twin space na portáli etwinning. Za fantastickú spoluprácu žiakom ďakujem. 

            pani učiteľka Lenka Košibová

            Do fotogalérie e Twinning "Som mimozemšťan, povedz mi o svojej krajine".

        • Lyžiarsky kurz
          • Lyžiarsky kurz

          • V dňoch 6.februára - 10.februára 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili Lyžiarskeho výchovno-výcvikového kurzu Lyžiarskom stredisku SKI Jahodná. Cieľom výcviku bolo žiakov naučiť základné lyžiarske techniky zjazdového lyžovania a správať sa na zjazdovkách. Počas lyžiarskeho výcviku si žiaci upevnili i priateľské vzťahy. Posledný deň si vyskúšali všetci preteky v slalome, v ktorých podali výborné výkony. Žiaci prejavili záujem o športovanie, do ktorého lyžovanie určite zaradia. Všetci si zaslúžia pochvalu a obdiv za predvedené lyžiarske zručnosti.

            Do fotogalérie Lyžiarsky kurz

        • Návšteva škôlkarov
          • Návšteva škôlkarov

          • Dňa 8. februára 2023 zavítali do našej 1.A triedy budúci prváci z Materskej školy z Družstevnej pri Hornáde aj s pani učiteľkami. Predškoláci si zasadli do školských lavíc a vyskúšali si, aké to je byť prvákom. Naši prváci predviedli to, čo sa doposiaľ v škole naučili. Nezaostali ani predškoláci a s ľahkosťou sa popasovali s pripravenými úlohami. Po sladkom vzájomnom občerstvení sme sa rozlúčili, pozvali kamarátov na školské kolo Hviezdoslavovho Kubína a na náš karnevalVeríme, že sa im u nás páčilo a o pár mesiacov ich uvidíme v našich laviciach.

            Do fotogalérie  Návšteva škôlkarov

    • Kontakty

      • Základná škola, Hlavná 5, Družstevná pri Hornáde
      • PaedDr. Anna Vajdová T.č. 0911276481
      • RNDr. Tomáš Girmon T.č. 0910276478
      • Mgr. Petra Liščinská
      • Email na webmastera lenka.telehanicova@gmail.com
      • +421556981013 +421557288469
      • Základná škola Hlavná 5 044 31 Družstevná pri Hornáde Družstevná pri Hornáde Slovakia
      • 35544139
      • 2021639796
      • Monika Kontrošová
      • Ing. Katarína Andrejkovičová
      • +42155/7288469
      • Stanislava Holubová T.č. 055/6981200
      • Mgr. František Grac frantisek.grac@gmail.com
    • Prihlásenie