• Návšteva obecnej knižnice I. stupeň a ŠKD
          • Návšteva obecnej knižnice I. stupeň a ŠKD

          • Tretí marcový týždeň žiaci prvého stupňa a žiaci z ŠKD, v rámci nášho čitateľského maratónu, navštívili obecnú knižnicu v Družstevnej pri Hornáde. Aj napriek tomu, že máme vlastnú školskú knižnicu, chceli sme žiakom ukázať aj iné možnosti a miesta vypožičania kníh. V obecnej knižnici nás privítala milá teta knihovníčka, ktorá ochotne pomohla a poradila každému. Pani učiteľky si so žiakmi pripomenuli pravidlá správania sa v knižnici a ukázali si spôsob vyhľadávania kníh. Potom si každý vybral jednu knihu, ktorá ho zaujala a na chvíľu sa ponoril do čítania. Teta knihovníčka ponúkla žiakom založiť si aj čitateľský preukaz, aby si mohli rovno knihy aj vypožičať.

            Do fotogalérie Návšteva obecnej knižnice I. stupeň a ŠKD

        • Matematická olympiáda
          • Matematická olympiáda

          • Chceli by sme zablahoželať našej žiačke Alenke Dzurdženíkovej V.A triedy. Úspešne reprezentovala našu školu a získala 3. miesto v okresnom kole v matematickej olympiáde. Prajeme jej veľa ďalších úspechov.

            Do fotogalérie Matematická olympiáda 

        • Rozprávka o Matejovi Hrebendovi
          • Rozprávka o Matejovi Hrebendovi

          • V roku 1955 bol marec vyhlásený ako mesiac kníh na počesť Mateja Hrebendu, ktorý sa v tomto mesiaci narodil i zomrel. O živote tohto významného buditeľa a ľudového spisovateľa nám porozprávali žiaci z krúžku Krajina čitateľov. Pre svojich spolužiakov si pripravili skutočnú rozprávku o Matejovi Hrebendovi. Porozprávali im ako mal Matej veľmi rád čítanie a to aj napriek tomu, že celý život trpel silnou zrakovou poruchouPreto začal chodiť po susedných domoch a prosil ľudí aby mu čítali. Neváhal kvôli knihám putovať niekoľko dní a nocí na jednoduchom voze či pešo. Jeho životným poslaním bolo zbieranie a záchrana starých kníh. Významne sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry. 

            Do fotogalérie Rozprávka o Matejovi Hrebendovi.

        • Škodlivý vplyv energetických nápojov a ďalšie novodobé závislosti mladých ľudí
          • Škodlivý vplyv energetických nápojov a ďalšie novodobé závislosti mladých ľudí

          • 28.  marca 2023 sa uskutočnila beseda na tému „Novodobé závislosti a škodlivý  vplyv energetických nápojov na zdravie mladých ľudí“.

            Cieľom besedy bolo oboznámiť našich žiakov o škodlivosti pitia energetických nápojov, ktoré sú medzi mladými ľuďmi známe, ale  vôbec si neuvedomujú, aké môžu mať nežiadúce účinky na ich zdravie.  Prevencia v tejto oblasti je viac ako žiadúca, preto v týchto aktivitách budeme pokračovať aj naďalej a pôsobiť preventívne na našich žiakov. Veríme, že žiaci po tejto besede pochopili všetky nežiadúce účinky požívania energetických nápojov a budú sa im vyhýbať, prípadne budú príkladom pre svojich kamarátov a spolužiakov, či najbližšie okolie.

            Do fotogalérie Škodlivý vplyv energetických nápojov a ďalšie novodobé závislosti mladých ľudí

        • NASA
          • NASA

          • Dňa 7. marca 2023 sa uskutočnila virtuálna prednáška s diskusiou, s Petrom Falconom z NASA, cez medzinárodný program GLOBE na tému: "Aký význam majú údaje od slovenských škôl pre vedcov z NASA?". Na prednáške bola p. uč. Bosáková a žiak V.A triedy Janko Mikloš, ktorý  otázkami prispel do zaujímavej diskusie s vedcom z NASA.

            Do fotogalérie NASA

        • Návšteva pani knihovníčky
          • Návšteva pani knihovníčky

          • Vo štvrtok 23. marca 2023 sme v škole privítali pani knihovníčku Renátku Hlivkovú z pobočky Knižnice pre mládež mesta Košice na Mieri. Pani knihovníčka k nám prišla na doobedie a pripravila si pre žiakov naozaj zaujímavé témy. Piataci a šiestaci sa venovali bájam a rozprávkam, dychtivo počúvali príbehy o Dobšinskom či Andersenovi, siedmaci si prešli viacerými literárnymi žánrami, ôsmakov oslovili rôzni knižní hrdinovia, aj úryvky z kníh, ktoré si vypočuli. Žiaci mali možnosť nahliadnuť aj do kníh, ktoré pani Renátka doniesla, a nebolo ich veru málo :) a rovnako ich potešila aj drobnosť v podobe záložky či rozvrhu hodín. Aj touto cesto sa preto chceme pani knihovníčke poďakovať za jej ochotu a zanietenie. Budeme sa tešiť na naše ďalšie stretnutie.

            Do fotogalérie Návšteva pani knihovníčky

        • Čo vieš o hviezdach
          • Čo vieš o hviezdach

          • Dňa 23. marca 2023 sa v hvezdárni v Medzeve konalo okresné kolo vedomostnej súťaže Čo vieš o hviezdach. Súťaž je určená pre jednotlivcov, pre všetkých ktorých zaujíma astronómia. Veľmi sa tešíme z úspechov našich žiakov. V kategórii žiaci základných škôl 4. – 6.ročník sa Ján Mikloš z 5.A umiestnil na 1. miesteDominik Mikloš zo 4.A na 2.mieste. Obsadili teda prvé dve miesta. Obidvaja bratia Miklošovci postupujú do krajského kola. Držíme silno palce!

            Do fotogalérie Čo vieš o hviezdach

        • Olympijský odznak všestrannosti
          • Olympijský odznak všestrannosti

          • Olympijský odznak všestrannosti je športový projekt realizovaný na školách zameraný na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov. Je rozdelený na súťaž jednotlivcov a postupovú súťaž škôl.

            Žiaci si testovali základné pohybové schopnosti v disciplínach: skok do diaľky z miesta, sed-ľah za 30s, vytrvalostný člnkový beh, hod plnou loptou vpred, výdrž v zhybe nadhmatom, člnkový beh 10x5m.

            Strieborný odznak všestrannosti získali:

            Michal René (VII.B)

            Fecko Filip (VIII.B)

            Tronka Róbert (IX.)

            Bronzový odznak všestrannosti získali:

            Hricková Lívia (VI.B)

            Gajdošová Agáta (VI.A)

            Strihová Alexandra (VI.A)

            Ružinská Nikola (VII.B)

            Tóthová Tatiana (VII.A)

            Vojakovičová Patrícia (IX.)

            Od Slovenského olympijského a športového výboru dostala naša škola certifikát potvrdzujúci záujem a kladenie dôrazu na rozvoj pohybových schopností žiakov. Každý zapojený žiak získal certifikát s výsledkami testov a tí najlepší aj odznaky všestrannosti. Zároveň naša škola postúpila na krajské kolo kde nás budú reprezentovať  4 najlepšie dievčatá a 4 najlepší chlapci.

            Do fotogalérie Olympijský odznak všestrannosti

        • Deň vody na 1. stupni
          • Deň vody na 1. stupni

          • VODA  - úplná samozrejmosť? Pre niekoho áno, pre milióny ľudí už dávno nie. Voda je vyčerpateľný prírodný zdroj, ktorý nebude úplná samozrejmosť ani pre nás, pokiaľ všetci nezmeníme svoj postoj k nej. 22. marec je oslava vody, jej dôležitosti a nenahraditeľnosti v našom živote.

            Žiaci na 1. stupni našej školy si vyskúšali, čo všetko voda dokáže – meniť seba aj okolie, vytvárať, nachádzať sa na rôznych miestach, zachraňovať ale aj ničiť. Oboznámili sme sa so spôsobmi šetrenia vodou a  jej ochranou. Nadobudnuté vedomosti a zručnosti zúročili žiaci v jednotlivých ročníkoch pri výrobe krásnych a zaujímavých kníh.

            Veríme, že žiaci na 1. stupni si uvedomili dôležitosť a krehkosť vody, ako jedného z najdôležitejšieho prírodného zdroja.

            Do fotogalérie Deň vody na 1. stupni

        • Korčuľovanie v Crow aréne
          • Korčuľovanie v Crow aréne

          • Kým sa žiaci deviateho ročníka trápili nad Testovaním 9, žiaci VI. A a VIII. A si aj v jarnom počasí užili ľadovú plochu a korčuľovanie v Crow aréne. Dosýta si zahrali hokej, zabavili sa a aj tí menej zdatní sa zdokonalili v technike. Dnes nikomu nechýbal úsmev na tvári :)

            Do fotogalérie Korčuľovanie v Crow aréne 

        • 21.3. Medzinárodný deň boja proti rasovej diskriminácii
          • 21.3. Medzinárodný deň boja proti rasovej diskriminácii

          • Tento rok sa OSN zameriava na mladých ľudí, preto témou je „Mladí proti rasizmu“. Práve súčasná situácia má výrazný dopad na deti a mládež, vrátane tých pochádzajúcich z menšín – či už ide o prerušenie ich vzdelávania alebo obmedzené možnosti zúčastňovať sa na verejnom živote.

            Je dôležité odsúdiť akýkoľvek prejav rasovej diskriminácie a vyzvať ľudí k tolerancii a ohľaduplnosti. Tento deň si pripomíname negatívne dôsledky rasovej diskriminácie, ktorá sa v roku 1960 skončila smrťou 69 ľudí na proteste proti apartheidu. Nezabúdajme, že práve mladých ľudí treba povzbudzovať k boju proti rasovej diskriminácii. Možno práve ich skutky nasmerujú budúcu podobu toho, ako budeme chrániť dodržiavanie ľudských práv.

          • Hrdá škola

          • Milí žiaci, kolegovia,

            škola je zapojená  do projektu Hrdá škola, vďaka ktorému oživíme študentský život na našej škole! Projekt beží v Čechách a na Slovensku. Rozptýlime denný stereotyp a zorganizujeme aspoň niektoré z aktivít aj na našej škole. Navyše je skvelé, že všetky tieto aktivity budú realizované zapojenými školami v ten istý deň, takže môžete vidieť, ako to v týchto dňoch prežívajú aj iné školy. Najbližšie budeme premieňať nepotrebné veci na užitočné. Svoju tvorivosť a kreativitu môžete preukázať 27. marca 2023. Už teraz sa tešíme na vaše výtvory😊

          • Spustenie hlasovania o školskom motíve

          • Krásny deň všetkým,

            máme pre Vás jedno skvelé prekvapenie!
            Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte do 24.3. o tom, ktorý z trojice motívov sa Vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky :-)

            Hlasovať môžete tu: https://schoolsunited.cz/hlasovani/3365f61f

        • Čítanie so seniormi
          • Čítanie so seniormi

          • Dňa 17. marca 2023 sme v Školskom klube detí privítali pani Máriu Nigutovú, členku Klubu dôchodcov v našej obci. Čítala nám príbeh o milostivom obraze Panny Márie, ktorý máme na oltári kostola Narodenia Panny Márie v Malej Vieske a porozprávala nám legendu o tom, ako si naši predkovia tento kostol postavili. Sme vďační za toto stretnutie, zaujímavé čítanie a rozprávanie, z ktorého sme sa dozvedeli mnoho nového z histórie našej obce. Tešíme sa na ďalšie podobné stretnutia a prajeme si aby sa stali tradíciou.

            Do fotogalérie Čítanie so seniormi.

        • Mc Donald's Cupu
          • Mc Donald's Cupu

          • Dňa 15. marca 2023 si naši najmenší futbalisti zmerali sily v predkole Mc Donald's Cupu so žiakmi ZŠ Budimír. Ak keď sa im podarilo streliť prvý gól, nakoniec súperovi podľahli 6:1 a do finále nepostúpili. Za bojovné výkony všetkým ďakujeme.

            Do fotogalérie Mc Donald's Cupu

        • Korčuliarsky kurz
          • Korčuliarsky kurz

          • Žiaci prvého a tretieho ročníka sa zúčastnili Korčuliarskeho kurzu od 20. februára do 28. februára 2023. Navštevovali Crow arénu a pod vedením skúsených tréneriek sa niektorí učili základy korčuľovania, iní, tí skúsenejší, už trénovali rôzne otočky, piruety a skoky. Žiaci sa korčuľovaniu veľmi tešili a stále sa zlepšovali. Odniesli si kopec zážitkov a nových zručností, ktoré snáď budú aj naďalej rozvíjať.

            Do fotogalérie Korčuliarsky kurz

        • Divadielko Gašparko
          • Divadielko Gašparko

          • Trochu snehu a chladu k nám priniesla milá pani z divadielka Gašparko, ktorá nám v pondelok 27. februára 2023 predviedla svoje umenie. Šikovná bábkoherečka zahrala žiakom 1. - 4. ročníka krásny príbeh Snehovej kráľovnej, ktorý žiakov zaujal. Zaujímavý príbeh zahraný bábkami bol doplnený o krásnu hudbu. Divadielko Gašparko nesklamalo a znova sme žiakom mohli sprostredkovať trochu kultúrneho zážitku.

            Do fotogalérie Divadielko Gašparko - Snehová kráľovná

        • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo
          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Posledný februárový deň patril recitátorom z druhého stupňa. Opäť sme si vypočuli krásne prednesy ako v poézii, tak aj v próze. Porota v zastúpení p. zástupkyne Liščinskej, pani učiteľky Prevužňákovej a pani učiteľky Černokovej mala veru ťažké rozhodovanie. Napokon sme ale vybrali tých najlepších.

            Nech sa páči:

            II. kategória - próza 1. miesto - Agáta Sofia Gajdošová (6. A)

            2. miesto - Alexandra Jureková (5. B)

            3. miesto - Simona Redajová, Nina Pasnišinová (obe 6.B)

            II. kategória - poézia 1. miesto - Alena Dzurdženíková (5. A)

            2. miesto - Alexandra Strihová (6. A)

            3. miesto - Karin Petnyová (5. A)

            III. kategória - próza 1. miesto - Lívia Szilágyiová (9. r.)

            2. miesto - Oľga Gajdošová (8. A)

            3. miesto - Samuel Ropovik (7. B)

            III. kategória - poézia 2. miesto - Amy Petnyová

            3. miesto - Matúš Kišidai (7. A) Maroš Pasnišin (8. A)

            Všetkým srdečne blahoželáme! Víťazi jednotlivých kategórií nás budú reprezentovať v okresnom kole v Košiciach už v marci.

            Do fotogalérie Hviezdoslavov Kubín - Školské kolo

    • Kontakty

      • Základná škola, Hlavná 5, Družstevná pri Hornáde
      • PaedDr. Anna Vajdová T.č. 0911276481
      • RNDr. Tomáš Girmon T.č. 0910276478
      • Mgr. Petra Liščinská
      • Email na webmastera lenka.telehanicova@gmail.com
      • +421556981013 +421557288469
      • Základná škola Hlavná 5 044 31 Družstevná pri Hornáde Družstevná pri Hornáde Slovakia
      • 35544139
      • 2021639796
      • Monika Kontrošová
      • Ing. Katarína Andrejkovičová
      • +42155/7288469
      • Stanislava Holubová T.č. 055/6981200
      • Mgr. František Grac frantisek.grac@gmail.com
    • Prihlásenie