USMERNENIE K PRIJÍMANIU DETÍ NA VZDELÁVANIE V ZÁKLADNEJ ŠKOLE NA ŠKOLSKÝ ROK 2024/2025

      • USMERNENIE K PRIJÍMANIU DETÍ NA VZDELÁVANIE V ZÁKLADNEJ ŠKOLE NA ŠKOLSKÝ ROK 2024/2025

      • USMERNENIE K PRIJÍMANIU DETÍ NA VZDELÁVANIE V ZÁKLADNEJ ŠKOLE NA ŠKOLSKÝ ROK 2024/2025

         

        Úvod

         Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

        Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať aj dieťa, ktoré nedovŕši šiesty rok veku a absolvovalo povinné predprimárne vzdelávanie, a to vždy po súhlasnom vyjadrení príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasnom vyjadrení všeobecného lekára pre deti a dorast. Rodič dieťaťa, iná fyzická osoba ako rodič, ktorá má dieťa zverené do osobnej starostlivosti alebo do pestúnskej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu, alebo zástupca zariadenia, v ktorom sa vykonáva ústavná starostlivosť, výchovné opatrenie, neodkladné opatrenie alebo ochranná výchova (ďalej len „zákonný zástupca“) je povinný prihlásiť svoje dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole (ďalej len „zápis“).

        Plnenie povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole zákonný zástupca preukazuje „potvrdením“ príslušnej materskej školy (Príloha č. 1).

        Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt (ďalej len „spádová škola“), ak pre neho zákonný zástupca nevyberie inú základnú školu. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie. Spádovými základnými školami sú len základné školy zriadené obcou/mestom. „Spádovosť“ sa netýka cirkevných ani súkromných základných škôl a ani základných škôl zriadených regionálnymi úradmi školskej správy.

        Dôležité: Osobná prítomnosť detí pri zápise sa riadi aktuálne účinnými vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

        1. Termín prijímania

         Základná škola začína konanie vo veci zápisu na základe podnetu zákonného zástupcu dieťaťa. Týmto podnetom je prihláška na vzdelávanie v základnej škole (ďalej len „prihláška“), vyplnená zákonným zástupcom.

        Zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole sa bude konať v čase

        od 1. apríla do 30. apríla 2024.

        Miesto a čas zápisu na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole určí každý zriaďovateľ pre školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Ak ide o základnú školu zriadenú obcou, určí obec miesto a čas zápisu do základnej školy všeobecne záväzným nariadením. Konkrétny termín (konkrétne dni, prípadne aj časové rozpätie v rámci jednotlivých dní) a miesto zápisu zverejní riaditeľ základnej školy po dohode so zriaďovateľom na budove základnej školy alebo na inom verejne dostupnom mieste, vrátane webového sídla základnej školy, ak ho má základná škola zriadené.

        Riaditeľ základnej školy spolu s termínom zápisu zverejní aj podmienky prijímania detí na základné vzdelávanie v základnej škole.

        2. Prihláška dieťaťa na vzdelávanie v základnej škole

        Základná škola vyžaduje pri zápise:

        a) osobné údaje o dieťati v rozsahu · meno, priezvisko a rodné priezvisko (je žiaduce, aby bolo uvedené v tvare totožnom ako na rodnom liste), · dátum a miesto narodenia, · adresa trvalého pobytu alebo adresa miesta, kde sa dieťa obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu, · rodné číslo, · štátna príslušnosť, · národnosť, · materinský jazyk,

        b) osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa v rozsahu · titul, meno a priezvisko, rodné priezvisko, · adresa bydliska a druh pobytu, · kontakt na účely komunikácie.

        3. Spôsoby podania prihlášky

        Zákonný zástupca môže základnej škole doručiť prihlášku osobne pred samotným zápisom alebo v deň konania zápisu, poštou, prípadne kuriérom na adresu základnej školy alebo odoslaním naskenovaného tlačiva prostredníctvom e-mailu.

        Prihlášku možno podať:

        3.1. V listinnej podobe na formulári podľa vzoru schváleného a zverejneného ministerstvom školstva (tlačivo 014 MŠVVaŠ SR – v slovenskom jazyku, respektíve dvojjazyčná tlačivo 014 sk+maď/ tlačivo 014 sk + ukr/ tlačivo 014 sk+ rsn/ tlačivo 014 sk + nem) s podpisom oboch zákonných zástupcov, alebo

        3.2. elektronicky vygenerovaním prihlášky zo školského informačného systému (napr. aSc Agenda, eŠkola) prostredníctvom webovej stránky školy alebo na portáli ministerstva školstva - https://prihlaska.iedu.sk/. V takomto prípade zákonný zástupca/ zákonní zástupcovia podpíšu prihlášku osobne v deň konania zápisu alebo k elektronickej prihláške priložia tlačivo s podpismi oboch zákonných zástupcov.

        4. Zápis dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami

         Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami spolu s prihláškou predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

        Upozornenie:

        V školskom roku 2024/2025 sa v základnej škole nultý ročník nemôže zriadiť.

        Prípravný ročník môže byť od školského roku 2024/2025 zriadený len v základnej škole pre žiakov podľa § 2 písm. k) školského zákona, t. j. pre žiakov so zdravotným znevýhodnením, a to len, ak pôjde o žiakov:

        - so zdravotným znevýhodnením, t. j. žiakom so zdravotným postihnutím, žiakom chorým a zdravotne oslabeným, žiakom s vývinovými poruchami a žiakom s poruchou správania,

        - ktorí k 1. septembru dosiahli fyzický vek šesť rokov,

         - ktorí nedosiahli školskú spôsobilosť a nie je u nich predpoklad zvládnutia prvého ročníka základnej školy so vzdelávacím programom podľa § 95 ods. 1 písm. b) školského zákona.

         Absolvovanie prípravného ročníka sa považuje za prvý rok plnenia povinnej školskej dochádzky.

        5. Rozhodnutie o prijatí do základnej školy

        O prijatí na základné vzdelávanie do základnej školy rozhodne riaditeľ základnej školy do 15. júna 2024 a spolu s rozhodnutím o prijatí archivuje aj prihlášku.

         Riaditeľ základnej školy do 30. júna 2024 zašle zoznam detí prijatých na plnenie povinnej školskej dochádzky obci, v ktorej majú trvalý pobyt s údajmi podľa § 60 ods. 2 školského zákona.

        6. Podpisy zákonných zástupcov a doručovanie rozhodnutia

        Podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2023 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

        Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

         · jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),

         · jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať) alebo

         · vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením podľa prílohy č. 2).

        Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie (príloha č. 3).

        Rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Ak sa tak dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie možno doručiť len jednému z nich. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením podľa § 144a ods. 4 školského zákona, ktoré doručia riaditeľovi základnej školy (príloha č. 3).

        Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, nepovažuje sa to za nedostatok podania. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, riaditeľ základnej školy nie je povinný druhú doručovaciu adresu zisťovať a rozhodnutie sa doručuje len na známu doručovaciu adresu. Ak majú obaja zákonní zástupcovia rôznu doručovaciu adresu, rozhodnutie sa doručuje každému zákonnému zástupcovi osobitne.

        pokračovanie ďalej ....

    • Kontakty

      • Základná škola, Hlavná 5, Družstevná pri Hornáde
      • PaedDr. Anna Vajdová T.č. 0911276481
      • RNDr. Tomáš Girmon T.č. 0910276478
      • Mgr. Petra Liščinská
      • Email na webmastera lenka.telehanicova@gmail.com
      • +421556981013 +421557288469
      • Základná škola Hlavná 5 044 31 Družstevná pri Hornáde Družstevná pri Hornáde Slovakia
      • 35544139
      • 2021639796
      • Monika Kontrošová
      • Ing. Katarína Andrejkovičová
      • +42155/7288469
      • Stanislava Holubová T.č. 055/6981200
      • Mgr. František Grac frantisek.grac@gmail.com
    • Prihlásenie